SSD diskdzini Windows joprojām “redz” kā parastu cietni?

KC300_vs_HDD_product

[ Attēls no Kingston mājaslapas ]

Viens no cietvielu dziņa (SSD) izmantošanas bonusiem ir tāds, ka vairs nav nepieciešams veikt rēgulāru dziņa defragmentāciju. Lietojot mechaniskos cietņus (HDD), ir tāda problēma, ka ne vienmēr sistēma failu ierakstīšanai var “sagrabināt” vajadzīgo nepārtrauktas brīvās vietas apjomu, tādēļ faili tiek sadalīti vairākās daļās un tās tiek ierakstītas dažādās diska vietās. Kad fails jānolasa, sistēma to “salīmē” kopā, līdz ar to šķiet, ka nolasīts vienots, vesels fails. Diemžēl cietņu nelaime ir ilgais lasīšanas/rakstīšanas galviņu pozicionēšanas laiks – līdz ar to, lai “salasītu” šādu fragmentētu failu, nepieciešams daudz ilgāks laiks, kā nepārtraukta faila nolasīšana.

Šo problēmu sistēma Windows risina, izmantojot defragmentāciju. Tas nozīmē, ka laiku pa laikam tiek veikts defragmentācijas process, kuŗa laikā failu fragmenti tiek pārvietoti tā, lai faili kļūtu nepārtraukti ierakstīti cietnī. Šāda operācija parasti tiek veikta reizi nedēļā.

Cietvielu dziņiem (SSD) nav mechanisku detaļu un līdz ar to “pozicionēšanas” process ir ļoti ātrs – tas nozīmē, ka defragmentāciju veikt nav nepieciešams. Gluži pretēji – SSD dziņiem ir ierobežots rakstīšanas ciklu skaits, tādēļ lielu datu apjomu (patiesībā) nevajadzīga pārrakstīšana tikai un vienīgi tuvina šo ierīču došanos pie Pēteŗa. Tādēļ SSD dziņiem automatiska defragmentācija netiek veikta.

Kā jau daudz kam sistēmā Windows, arī visam šim ir kāds “grābeklis”.

Ja nu esat iegādājies jaunu SSD un savu esošo Windows instalāciju pārmigrējis no vecā cietņa (jā, to var darīt ar daudziem rīkiem – man vislabāk patīk Redo Backup, jo tajā ir iekļauti visi nepieciešamie rīki – gParted sadaļu izmēru mainīšanai un komandrindas rīks dd disku kopēšanai), pamanīsit, ka disku defragmentators joprojām to uzskata par veco, labo cietni un joprojām reizi nedēļā to defragmentē. Un tas nevaid labi.

Šīs problēmas risinājums ir vienkāršs: atveriet administratora režīma komandrindu (elevated command prompt) – Windows 7 – nospiediet Start, tad ierakstiet cmd, tad labais peles klikšķis uz Command Prompt un tad izvēlieties Run as administrator; Windows 8.1/10 – labais peles klikšķis uz Start, tad izvēlieties Command Prompt (Administrator)un ierakstiet šādu komandu, pēc kā nospiediet Enter:

winsat formal

Šī komanda izpildīs Windows veiktspējas testu, vienlaikus arī “saprotot”, ka tagad jums ir cietvielu dzinis jeb SSD, nevis mechaniskais cietnis.

Ja nu kādu iemeslu dēļ vēlaties “pārvākties” atpakaļ uz mechanisko cietni – izpildiet šo pašu komandu vēlreiz.